Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Kutyával futni jó

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.01.20 15:41
Kutyával futni jó

Ez egy sorozat első része. Kutyával futni jó dolog ebben a sorozatban ehhez kapcsolódó tippeket gyűjtöttem össze.

1. Ismerd a kutyádat és vedd figyelembe határait

Nagyon fontos tényező a kutya kora. Ökölszabály, hogy nagyon fiatal és nagyon öreg ebekkel nem futunk, mert az ő fizikai felépítésük erre nem alkalmas. A kölykök fejlődő csontozata és izomzata nem teszi ezt lehetővé, így nagyon fontos megvárni, amíg felnőnek. Legalább 1 éves korig. Felső korhatár nincs meghatározva, de ha a kutya hajlamos a kifáradásra, érdemes állatorvos véleményét kikérni.

A kutya fajtája még a kornál is fontosabb meghatározó tényező. Nagy távolságokat, akár több mint 10 kilométert képesek és szeretnek futni a vadász- és terelőkutyák, így például a Jack Russel, a Pointer, a Border Collie. Közepes távolságokon (5-10 km) lehetnek jó partnerek a vérebek, a retrieverek, az agárok vagy a pitbullok, míg egyáltalán nem ajánlottak az óriás termetű fajták (német dog), a nagyon kis testűek (csivava) és túlmelegedésre hajlamosak (francia bulldog, mopsz).

2. Haladjatok edzésterv alapján

A kulcs a sikeres együtt futáshoz a lassú haladásban rejlik. A kezdő futók számára általánosan ajánlott futás-séta váltogatás a kutyákra is alkalmazandó.

Kezdjétek napi legalább 2 kilométer sétával, így a kutya pár hét alatt alapvető edzettséget szerez és hozzászokik az úthoz. Fokozatosan válts át heti néhány sétát lassú kocogássá, közben figyeld az állatot, hogy képes-e megfelelően alkalmazkodni a változásokhoz. Ha az eb nagyon fáradtnak látszik vagy megtagadja az együttműködést, vissza kell venni a tempóból. Fokozatosan az összes sétát fel lehet váltani kocogással, majd jöhet a gyorsaság fokozása és az egyre nagyobb távolságok. Minden héten adj neki egy-két nap pihenőt.