Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Kutyaápolás első rész

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.02.28 15:41
Kutyaápolás első rész

Gazdiként ugyanannyi figyelmet kell fordítanunk kutyák ápolására, mint helyes táplálására. Kis idő és energia befektetéssel nem csak széppé és ápolttá tehetettjük négylábú barátunk megjelenését, hanem elejét vehetjük a megfelelő higiéniai törődés hiányából fakadó betegségeknek is.

A kutyaápolás alappillérei a bőr- és szőrápolás, ezeken belül pedig a fésülés és a fürdetés. Kutyánk bundájának megfelelő tisztántartásával megelőzhetjük a bőrbetegségek kialakulását és a külső élősködők megjelenését.A következőkben akkor vizsgáljuk is meg ezt a három témakört, valamint a bőrápolással szorosan összefüggő bőrredők tisztántartásának fontosságát, mielőtt a további témákat, így a fül- és szemtisztítás, szájhigiénia stb. tárgyalnánk.

Így fésüljük a kutyát

A fésülés során nem csupán a már kihullott szőrt távolítod el, hanem a szőrszálakra tapadt port és koszt is, emellett arra is van lehetőségünk, hogy közelebbről megvizsgáljuk kutyád bőrét. A rendszeres bőrvizsgálat nagyon fontos (különösen érzékeny bőrű kutyáknál) annak érdekében, hogy időben észre vegyük az esetleges bőrelváltozásokat, vagy élősködőket kutyánk testén.Akár kölyköt veszünk magunkhoz, akár már korosabb kutyát, nagyon fontos, hogy minél hamarabb hozzászoktassuk őt ezekhez a procedúrákhoz. Az első alkalmakor különösen figyeljünk oda arra, hogy jutalmazd őt mind szóval, mind pedig valami finomsággal. Ha így teszel, akkor kutyád pozitív élményként fogja megélni ezeket az eseményeket – a fésülést, a fürdést, és minden egyéb “kellemetlenebb”, türelmet kívánó tevékenységet – , így később gördülékenyen fog lezajlani minden ilyen típusú művelet.Jutalomfalat mellett szükségünk lesz még sok-sok türelemre és természetesen a megfelelő fésűre, vagy kefére. Figyelnünk kell arra, hogy a kutyánk szőrhosszának és szőrtípusának megfelelő fésűt, illetve kefét válaszuk ki. Különböző fajta eszközöket találunk rövid és hosszú szőrű kutyáknak, illetve eltérés van göndör és egyenes szőrű kutyák fésűi vagy keféi közt is.Rövid, egyenes szőrű kutyák nagy részénél kényelmesebbé és gyorsabbá tehetjük a szőrápolást, ha kefét használunk, mivel ezek nagy mennyiségű, sűrű sörtével rendelkeznek. Vannak azonban olyan kutyafajták, amik jelentős aljszőrzettel bírnak (pl. a mopsz is), ami nagyobb kihívássá teszi a szőr tisztántartását, illetve a szőrhullás kontrollálását is.Hosszú vagy göndör szőrű kutyatulajdonosként essen a választásunk egy fésűre a kefe helyett. Ilyen típusú szőrnél előfordulhatnak gubancok, csomók, amiket egy fésű használatával anélkül orvosolhatsz, hogy fájdalmat okoznánk a kutyának. Ha egyszerű fésű helyett nagyobb segítséget szeretnél a csomók kordában tartására, akkor találunk a boltokban úgynevezett “bontófésűket”, amik speciális kialakításuk révén még egyszerűbbé teszik a gubanc probléma kezelését.Fésülésekor (különösen az első alkalomnál) próbáljunk egy olyan időpontot választani, amikor a kutyánk nyugodt állapotban van. Az akció előtt fárasszuk le őt egy kiadós játékkal vagy sétával, hogy ne a szőrápolási procedúra során érezzen kényszert az aktív viselkedésre. Készítsük elő a jutalomfalatokat, vegyük kézbe a fésüléshez használni kívánt eszközt és máris nekiláthatunk.Figyeljünk arra, hogy ne fejtsünk ki túl nagy nyomást, hiszen ezzel megsérthetjük a bőrét!