Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Kutyaápolás második rész

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.03.05 15:41
Kutyaápolás második rész

A szemek tisztításáról és a szemváladékozásról

Úgy, mint az embernél, a kutyáknál is normális a szemek könnyezése, váladékozása. Egy kiadós alvás után megjelenő csipa a szemben még nem jelenti azt, hogy baj van, hiszen a szem a könnyezés segítségével szabadul meg a belekerült idegen testektől, például a portól és a baktériumoktól. Ilyen esetekben elegendő egy papírzsebkendővel eltávolítanod a kutyád szeméről a csipát.

Alkalmanként azonban használjunk a szemek tisztításához kamillateába áztatott vattakorongot, illetve kutyák számára kifejlesztett szem- és szemkörnyék tisztító szereket. Ezen termékek használata esztétikai szempontból is hasznos lehet – különösen, ha világos szőrű kutyánk van -, hiszen segít eltávolítani a szőrről a könnyek savassága miatt megjelenő vörös foltokat.

Probléma lehet viszont, ha fokozott könnyezést, illetve váladékozást figyelünk meg kutyánkon. Ha bármi szokatlan szemváladékozást veszünk észre, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Szintén probléma okozója lehet bizonyos fajtáknál a szemhéjak, illetve szempillák befelé fordulása és növése. Ebben az esetben is gyulladás, vagy szemsérülés alakulhat ki, mivel a pillák folyamatosan irritálják a szaruhártyát. Ha erre hajlamos fajta kutyánk van, minél előbb konzultáljunk az állatorvossal, hogy még idő előtt meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket a gond megelőzéséhez!

A fülek ápolása

A füleket a szintén készen kapható fültisztító folyadékkal, gézlappal, vagy vatta segítségével, esetleg a gyógyszertárban kapható bórvízzel tudjuk kitisztítani. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós a gézlap vagy a vatta és arra is ügyeljünk, hogy ne nyúljuk be mélyen a kutya fülébe. Ha beszőrösödött, benőtt szőrrel a hallójárat, akkor ismét forduljunk kutyakozmetikushoz. És itt főleg a szakma figyelmét, de a gazdikét is felhívjuk, hogy létezik fájdalommentes fültisztítás! Kérdezzük, meg a kutyakozmetikust mielőtt kedvencünket odavisszük, hogy miként hajtja végre ezt a nem túl kellemes műveletet. A jó válasz: epilálóporral. Biztosak lehetünk benne, hogy semmit sem fog érezni kedvencünk, és nem marad rossz élménye, ha így végezték a fülszőrzet eltávolítását.

Egy kis odafigyeléssel megóvhatjuk magunkat a felesleges kiadásoktól.