Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Nyári tippek gazdiknak

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.07.28 15:41
Nyári tippek gazdiknak

Ebben a blog bejegyzésben pár fontos dolgot szedtem össze,amire érdemes odafigyelnünk a nyári nagy melegben.

Hőguta

Fontos tudnunk, hogy kutyánk hőháztartása teljesen másképp működik, mint a miénk. Míg mi izzadás útján szabadulunk meg a felesleges hőtől, addig kutyáinknak jóval kevesebb verejtékmirigyük van, zömmel a talpuk környékén. Ők a lihegést használják testük hűtésére, mivel így a hőcsere jóval kisebb felületre korlátozódik, ezért sokkal érzékenyebbek a melegre, mint az ember.
Ha a hőmérséklet tartósan a kutya átlaghőmérséklete fölé emelkedik, nem tudja megfelelően hűteni magát és hőgutát kaphat. A nagy bundájú és tömpe orrú fajták, valamint az idős, beteg kutyusok különösen veszélyeztetettek. Ezért gondoskodjunk róla, hogy kedvencünknek legyen valami árnyékos helye és mindig elegendő friss vize.

Kutyasétáltatás nyáron

Ezt feltétlenül a kora reggeli vagy a késő esti órákban tegyük meg, amikor még nem melegedett fel, illetve már lehűlt a hőmérséklet. Ha viszont napközben kell kimennetek valahova, igyekezzünk a kutyát az árnyékban sétáltatni! Olyan helyre vidd, ahol nem kell a forró aszfalton „balettoznia”! Bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő vizet ivott!

Hogyan ápoljuk nyáron házi kedvencünk szőrzetét?

A nagy meleg hatására a kutyák szőrtakarót veszítenek, vedlenek. Ebben az esetben azt tanácsot olvashatjuk, hallhatjuk, hogy naponta keféljük le jól a kutyákat, így felfrissítjük a vérkeringésüket valamint megszabadulunk az elhalt szőrszálaktól. Sokan nyírják a kutyáikat, egyes kutyafajták igénylik ezt, másoknak azonban akár káros is lehet. Ha kutyafodrászhoz visszük a kutyánkat ne engedjük, hogy nagyon rövidre nyírja kedvencünket, hiszen a kopasz fej is hamarabb leég, mint a hajas. A rövidebb szőrtől a kutyánknak nem lesz kevésbé melege, mert a szőrtakaró általában szigeteli, így védi is a melegtől négylábúinkat. Fontos, hogy a nyírást követően is a megmaradt szőr fedje a kutya bőrét.

Úszás, fürdetés

Tiszta vízben,nagy hozamú folyóvízben, hegyi tavakban naponta úszhat a kutyánk. Hogy hűtsük a kutyát, akár be is vizezhetjük a bundáját, ám ezzel érdemes vigyáznunk ezzel, mert a nagy hőmérséklet-különbség gondot is okozhat. A samponos fürdetést csak abban az esetben csináljunk, ha koszos a kutya.