Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Mire figyeljünk oda, ha megműtik kedvencünket

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.08.20 15:41
Mire figyeljünk oda, ha megműtik kedvencünket

Ez a blog bejegyzés pár hasznost tippet ad a gazdiknak avval kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelniük, ha a kutyust meg kell műteni.

Műtét előtt

Fontos az altatás megkezdése előtt a 6 óra koplalás és a 4 óra szomjazás,hogy a gyomor megfelelő mértékben kiürülhessen. A koplalás azért fontos, nehogy az állat hányni kezdjen, mert hányás esetén az állat félrenyelhet, ami akár fulladáshoz, vagy rendkívül súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet.
Egy vérvételből megjósolható, hogy a kutya mája és veséje milyen könnyen tudja feldolgozni az altatószereket, egy komplett kardiológiai kivizsgálással pedig információt szerezhetünk a keringés és a légzés stabilitásáról. A lehető legtöbb információ begyűjtése (korábbi betegségek, gyógyszerérzékenység) rendkívül lényeges a beavatkozás megkezdése előtt. A Délpesti Állatgyógyászati Központban olyan altatási protokollt alkalmaznak, amelynek része a vénás út biztosítása és intubálás, amellyel a keringés és a légzés folyamatos montirozását és fenntartását végzik.

 

Mi a teendő műtét után

Az altatásból ébredő kutyákat meleg helyen, a földön kell elhelyezni, nehogy leessenek valahonnan. Az ébredés során a remegés teljesen normális reakció, az állat így termeli vissza az altatás közben leadott hőt. Néha a kutyák ilyenkor nyüszítenek, de a sírást simogatásra, vagy szólongatásra abbahagyják. Ez nem a fájdalom, sokkal inkább a rossz élmények és az altatószerek ürülése miatt alakul ki.
A beavatkozás befejeztével minden esetben fájdalomcsillapítót kell kapnia a kutyánknak injekcióban, így azt otthon csak a következő napon szükséges folytatni. Ehhez általában tablettás, vagy szuszpenziós készítményeket biztosítanak a gazdiknak, melynek adagolásával kapcsolatban a állatorvossal kell egyeztessünk.
Az altatást követően, a kutyát csak akkor szabad megetetni, ha már teljes ébren van. Ezt a legegyszerűbben onnan tudjuk, ha kedvencünket lefektetjük a szoba egyik sarkába, az ételt vagy italt kihelyezzük egy másik sarokba és ha a saját lábán oda tud menni, akkor elfogyaszthatja.
Fontos, hogy a vénakanül eltávolítását követően felhelyezett nyomókötést egy óra elteltével távolítsuk el! Ügyeljünk a tisztaságra, sterilitásra.