Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Milyen kutyát vegyek gyermekemnek?

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.10.06 15:41
Milyen kutyát vegyek gyermekemnek?

Sok szülő követi el azt a hibát, hogy mielőtt kutyát vinne a családba, nem érdeklődik kellőképpen, hogy mi alapján válasszon. Megfontoltnak kell lennünk ahhoz, hogy eldöntsük milyen korú, nemű, fajtájú kutya való kisgyermekünk mellé.

A kutyák nem csak társaságot és szórakozást biztosítanak a gyermekek számára, megtanítják őket egy másik lényről való gondoskodásra, felelősségvállalásra.

Felelős kutyatartás

Legyünk felelős kutyatartók. Ahogy a kutyát tanítjuk viselkedésre, gyermekünknek is meg kell mutatnunk, hogy tisztelettel kell bánni kedvencünkkel. A kutya érző lény, ugyanúgy fájdalmat érez, mint mi.

Mondjuk el gyermekünknek, hogy ne húzza a fülét, farkát, ne csipkedje, ne üljön rá, ne ugráljon rajta. Ne fusson felé visítozva felemelt karral! Magyarázzuk el azt is, hogy ne menjen oda a kutyához, miközben eszik. Ne zavarja pihenés közben! És azt is értesse meg vele, hogy soha ne szorítsa sarokba az állatot! Ekkor automatikusan előjöhet a védekező ösztöne.

És persze mi is jegyezzük meg, hogy fél szemünk mindig legyen rajt a kutyán és a gyerkőcön, ha együtt vannak. Gyermekünket még a legjobb természetű kutyával se hagyjuk teljesen egyedül!

A kutyatartás felelősséggel jár.

Mik azok a szempontok, amik alapján kutyát válasszunk gyermekünknek?

 1. Kutya fajtája

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez, vagy az a fajta jó, vagy rossz választás lesz gyermekünk mellé. Viszont minden fajtának azért van egy bizonyos rá vonatkozó jelleme (fajtajelleg), persze ezt befolyásolhatja sok minden. Gyerekek mellé például nem igazán ajánlott lustább természetű kutya, mert a gyermek túlzott izgágasága idegesítheti a négylábút.

Gyermekek számára ajánlott kutyafajták: (teljesség igénye nélkül)

 • amerikai / angol cocker spániel
 • angol bulldog
 • basset hound
 • beagle
 • berni pásztorkutya
 • bichon frisé
 • border collie
 • boston terrier
 • boxer
 • golden retriever
 • ír szetter
 • labrador retriever
 • magyar vizsla
 • mopsz
 • skót juhászkutya
 • törpe schnauzer
 • törpe uszkár / standard méretű uszkár
 1. Kutya származása

Nem szeretnék lebeszélni senkit a menhelyi kutya választásától, de jóval több az esélye, hogy egy jó hírű tenyésztőtől vásárolt kutya stabilabb idegrendszerrel rendelkezik. Ez kisgyermek mellé történő választáskor rendkívül fontos kritérium! Persze egy menhelyi kutya is lehet jó idegrendszerű. Sőt biztosan hálás lesz érte, ha őt visszük haza. Ha menhelyről választanánk, mindenképp beszéljünk a menhely dolgozóival, hogy kisgyermek mellé szeretnénk. Lehet, hogy tudnak nekünk ajánlani egy megfelelően szocializált, akár már jó pár vezényszóra megtanított kutyust.

1. Kutya mérete

A nagytestű kutyák – még ha nem is ez a céljuk – könnyen felboríthatják játék közben a kicsit. Viszont, ha nagyon pici a kutya, egy kisgyermek nagyon könnyen kárt tehet benne. Inkább egy kis, vagy közepes testű kutya választása ajánlott.

2. Kutya neme

Mindkét nemnek megvannak az előnyei és hátrányai. Kisgyermek mellé talán érdemesebb szukát választanunk. A kanok esetében nagyobb az esély, hogy később előtör belőlük a dominancia.

3. Kutya kora

Az idősebb kutyák már sokkal több figyelmet és törődést igényelnek. Lehet, hogy már kevésbé toleránsak egy kisgyermekhez.

 

Segítő kutyák

Vannak olyan gyermekek, akiknek az élete küzdelmekkel teli, akiknek egy kutya nem csak a játszótársat, a segítséget is jelentheti. Sérült, fogyatékossággal élő gyermekeknek az életét tudják megkönnyíteni a képzett négylábúak.

A vakvezető kutyák a látássérültek segítőtársai lehetnek a mindennapokban. Ezek a kutyák általában airedale terrierek, angol szetterek, labrador retrieverek, német juhászok, óriás schnauzerek és újfundlandik.

Autista, hiperaktív, szorongásos, figyelemzavaros gyermekeknek is nagy segítséget nyújthat egy kutya társasága. Oldja a feszültséget, javítja a hangulatot, nyitottabbá teszi a gyermekeket. A kutya közelsége mindenképpen jó hatással van, de puszta jelenléte nem fog áttörő segítséget nyújtani. Vagy direkt terápiás kutyákkal szokták a fejlődést elérni, vagy egy képzett kutyaterapeuta illeszti be a család kutyáját egy-egy foglalkozásba.

A rohamjelző kutyák hirtelen rosszullétekkel járó betegségek – pl. epilepszia, diabétesz – esetén a roham előrejelzésével, illetve már rosszullét alatt segítség hívásával tudnak segíteni gazdájuknak.

Magyarországon még kevésbé terjedt el, de léteznek mozgássérült-segítő kutyák is. Akár villanyt kapcsolhatnak, tárgyakat vihetnek oda gazdájuknak, ajtót nyithatnak, stb.

Sajnos Magyarországon szintén nem igazán elterjedt, pedig hallássérült gazdájának mindennapjait nagymértékben tudja segíteni egy hangjelző kutya. Jelzik például, ha felsír a kisbaba, ha riaszt az ébresztőóra, ha becsenget valaki a lakásba, stb.

A kutyák, akikkel megosztható a létezés,

különös és csodálatos lények,

s nem lehet teljes az élet kutya nélkül…”

/Gerald Durell – brit zoológus/

 

A cikket Kiskó Anikó virtuális asszisztensnek köszönhetjük. Kiskó Anikó virtuális asszisztensnek honlapja ITT tekinthető meg