Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Hogyan fárasszuk le a kutyát rossz idő esetén a lakásban

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.11.11 15:41
Hogyan fárasszuk le a kutyát rossz idő esetén a lakásban

Ebben a blog bejegyzésben avval kapcsolatban próbálok hasznos tippeket adni, hogyan fárasszuk le a kutyát a lakásban rossz idő esetén.

Engedelmes feladatok a lakásban

A téli időszak az egyik legjobb lehetőség arra, hogy új feladatokat tanítsunk kutyánknak, vagy a már ismerteket tovább tökéletesítsük. 

A lábhoz igazodás feladata az egyik legfontosabb eleme az engedelmes munkának és kis helyen is könnyen gyakorolható nem kell hozzá nagy hely. Tökéletesíthetjük úgy, hogy kutyánk mellső lábaival egy kis dobozra lépve igazodik lábunkhoz, ezzel erősítve a hátsó felének munkáját.

Gyakorolhatjuk a különféle pozíciójú helyben maradásokat (ültetésben, fektetésben, állításban). Ha már jól megy, nehezíthetjük zavaró tényezőkkel. Gurítsunk el közben labdát előtte, próbálja a család valamelyik tagja falattal elcsalni vagy valamilyen játékkal hívni. Ha sikerül a feladat, sose maradjon el a nagy dicséretről sem! 

A szoba ideális arra, hogy elkezdjük begyakorolni vagy éppen pontosítsuk, gyorsítsuk a távolról való munkát. Álljunk szembe az ülő helyzetben lévő kutyánkkal és adjuk ki a fekszik vezényszót, használhatunk kézjelet is. Ha lefeküdt, dicsérjük meg. A feladatok sorrendje tetszőlegesen változtatható, ültetésből fektetés vagy állítás, fektetésből is jöhet állítás vagy ültetés és így tovább. Az a lényeg, hogy a kutya közben ne csatangoljon el az eredeti helyéről, két hátsó lába maradjon ugyanott. 

 

Nyomozós-keresős játékok

Segítségünkre szolgálnak a lakásban fellelhető különféle tárgyak, amikkel remek keresős játékokat biztosíthatunk számukra. A legtöbb lakásban található üres műanyag virágcserép, vagy ha ezzel nem rendelkezünk, helyettesíthetjük joghurtos dobozokkal is. A keresendő tárgy lehet jutalomfalat vagy a kedvenc játéka, az a lényeg, hogy elférjen a cserepek (vagy joghurtos poharak) alatt. Először a kutya szeme láttára betesszük a keresendő tárgyat a cserép alá és a „keresd” vezényszóval megkerestetjük vele az elrejtett falatot. Ahogy megtalálta, jelzi, hogy alatta van, örülünk neki és megkapja a falatot. Ha megértette a feladatot, akkor fokozatosan emeljük a dobozok számát, melyet sorban vagy össze-vissza lepakolunk a gyakorlásra kiszemelt helyiségben. Amint több dobozka van a talajon lefordítva, mindegyiket felemeljük és eljátsszuk, hogy alá raktunk valamit, de csak egy alá helyezünk jutalmat. Eközben kutyánkkal gyakorolhatjuk a helyben maradást is, mert amíg eljátszadozunk a dobozkák elhelyezésével, addig kutyánknak egy általunk kiszemelt helyen kell megvárnia a varázsszót és utána jöhet a nyomozás.  Hogy nekünk is élvezetes maradjon a keresős játék, elrejthetjük kedvencünk játékát is a lakásban, melyet a vezényszó kiadása után felkutathat. Érdemes először olyan helyre dugni, ahol ő is látja, de idővel egyre nehezíthető a feladat. Ha sikerült megtalálni az elrejtett tárgyat, akkor visszahívjuk (játékkal együtt), nagyon megdicsérjük, és ismét elrejtjük a lakás valamely pontján a “zsákmányt”. Még érdekesebb lehet, ha nem csak egy tárgyat, hanem valamelyik családtagot kell felkutatnia.