Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Karácsonyi tippek, praktikák kutya gazdiknak

Dániel Metz
Dániel Metz
2020.12.10 15:41
Karácsonyi tippek, praktikák kutya gazdiknak

Ahogy az ünnepek közelednek az ünnepek mindenki igyekszik készülődni és ráhangolódnia karácsonyra. A kutya ilyenkor sok fejtörést okoz. Ebben a blog bejegyzésben pár karácsonyi tippet praktikát szedtem össze, melyek segíthetnek mindazoknak, akiknek kutyájuk van. Igaz hogy az összegyűjtött praktikák mind a karácsonyhoz kapcsolódnak, de sok -féle problémára igyekeznek hasznos tanácsot adni, hogy a karácson mindenki számára kellemes legyen.

Dolgok, amik veszélyesek lehetnek a kutyára karácsonykor

1 égő gyertya

Milyen lenne egy adventi koszorú igazi gyertyák nélkül? A sötét hónapokhoz hozzátartozik a kellemes gyertyafény. Bár a legtöbb kutya biztonságos távolságot tart a lobogó láng fénytől, azért sose szabad elérhető távolságba tenni a gyertyát. Túl nagy az esélye annak, hogy a kutya játék közben neki megy vagy a farkával véletlenül leveri és először a koszorú, majd a terítő és a függöny is lángot kap.

Csökkentsük a kockázatokat! Ha nem szeretnénk karácsonykor lemondani az igazi gyertyákról, csak oda helyezzük el, ahol a kutya nem éri el. A dohányzóasztalra, alacsony ablakpárkányra vagy a karácsonyfa alacsony ágaira helyezett gyertyák szóba sem jöhetnek. Ne is gyújtsuk meg a gyertyákat amikor a kutya is ugyanabban a helyiségben tartózkodik. Abban az esetben, ha jobban szeretnénk vigyázni és nem ragaszkodunk a valódi gyertyákhoz, az igazi gyertyák helyett természetesen használhatunk LED-világítókat. Ezeknél nem keletkezik forró viasz, nem okoznak égési sérüléseket és tüzet.
Ha mégis történik valami: Ha kutya minden óvintézkedés ellenére megégeti magát egy gyertyával, a sérülés helyét hűtsük le langyos vízzel (nem jéghideg!). Égés elleni krémeket, sebhintőport kutyáknál nem lehet használni. A kutyáknál gyakran csak sokkal később látni a sérülés terjedelmét, például amikor egy nagyobb felületű bőrszövet elhal. Éppen ezért még a kisebb égési sérüléseket is mutassuk meg egy állatorvosnak. Még az ünnepek előtt nézzünk után az állatorvos vagy az ügyelet telefonszámának, hogy szükség esetén ne kelljen sokáig keresgélni.

2 Veszélyek a karácsonyfa alatt

Bármennyire is szép színesen díszített a karácsonyfa, a kutyák számára tartogat némi veszélyt, melyeket nem becsüljünk alá. Különösen a fiatal, kíváncsi kutyusok szereznek fájdalmas tapasztalatokat az égősorokkal, üveggömbökkel, lamettával, amikor a lehető leggyorsabban szeretnék felfedezni az ismerős nappaliba költözött különös fát. Különösen nagy a sérülésveszély, ha a kíváncsi kutyus farkát csóválva vizsgálja a fát és az ágakról könnyen lepotyogó karácsonyi gömbök összetörnek. Mancsot vagy a szájat érintő vágási sebek nemcsak fájdalmasok, de be is gyulladhatnak.

Az elektromos fényfüzérek sem teljesen veszélytelenek. Kíváncsiságból vagy unalomból is a szájába veheti és megüti az áram, mely sok kutya számára életveszélyes is lehet. Gondot kell fordítanunk a karácsonyfa talpra is, ugyanis ezen múlik a fa stabilitása: meg kell akadályoznunk, hogy felboruljon, ha esetleg a kutya megszagolja, vagy a farkával véletlenül meglöki. A tartóba öntött víz se legyen a kutya számára elérhető, mivel a fából kioldódott anyagokat tartalmazhat, melyek veszélyesek lehetnek a kutyára nézve. A lamettával járó rizikót sem lehet alábecsülni – ez az ólomtartalmú karácsonyi dekoráció lenyelve veszélyes bélelzáródást okozhat kutyájánál.

Most, hogy kicsit körbe jártuk a karácsonyfa körül veszélyeket talán sok ember azt gondolja,hogy az a család nem állíthat karácsonyfát, ahol kutya van. Ez így nem igaz de érdemes az alábbi tanácsokat betartani.

Gondoskodjon a fa stabil és biztonságos felállításáról. A talpnak kiváló minőségű acélból legyen, és olyan gyermekbiztonsági eszközzel kell felszerelni, amely megakadályozza, hogy a fa rögzítéséhez szükséges zár könnyen kioldódjon. Ezen kívül a fát kikötheti a falhoz, hogy ne dőljön el.

Összességében gondoskodjon egy “kutyabiztos” karácsonyi dekorációban. Sok más alternatíva létezik a törékeny üveggömbökhöz és lamettához képest.

Csak akkor gyújtson igazi gyertyát, ha Ön is a helyiségben tartózkodik és biztos benne, hogy a kutyája hallgat Önre, amikor azt az utasítást adja, hogy maradjon távol a fátol. A biztonság kedvéért jobb ha teljesen lemond az igazi gyertyákról és csak LED-égőket használ. Létezik vezeték nélküli változatban is, így a kábel átharapása által okozott áramütés esélye is jelentősen csökken.

Amennyiben a talpban álló víz elérhető a kutya számára, gondoskodjon megfelelő fedésről, hogy ne tudjon inni belőle.

 

3 Édesség csokoládé

Egy szépen feldíszített fa, ami tele van csokival és dióval nem csak nekünk embereknek kívánatos, hanem a kutyáknak is. Nekünk a nassolás azonban csak fogszuvasodást és pár plusz kilót okoz, a csoki elfogyasztása a kutyák számára azonban életveszélyes lehet. A tej- vagy az étcsokiban található theobromine az állatok számára mérgező és szörnyű károkat okoz a szervezetükben. Görcsökhöz, magasabb vérnyomáshoz vagy szívproblémákhoz vezethet. A csokoládémérgezés tünetei (az elfogyasztott mennyiségtől és kalóriatartalomtól függően) a hasmenéstől és hányástól kezdődően egészen a fájdalmas görcsökig, remegésig, eszméletvesztésig, vagy akár a kutya haláláig is fajulhatnak.

Éppen ezért legyünk körültekintőek ne hagyjunk csokit olyan helyen, ahol a kutya is eléri. A karácsonyi készülődéskor érdemes nem csak arra gondolni, hogy milyen süteményeket édességeket szeret a család, hanem arra is milyen finom falatot készíthetnénk kedvencünknek az ünnepekre. Például egy karácsonyi kutyakeksszel. Recept itt

4 Mérgező növények és veszélyes illatok

Egy mikulásvirág az asztalon, fagyöngy az ajtó felett, fekete hunyorral készült karácsonyi kompozíció – ezek a növények egyszerűen hozzá tartoznak a karácsonyi hangulathoz. A kutyagazdáknak azonban mégis nagyon körültekintőnek kell lenniük a dekoráció megtervezésekor, mivel az ebben az időszakban leggyakrabban használt növények a kutyákra nézve sajnos mérgezők. Ha kutyája lenyel egy lehullott fagyöngyöt, vagy a mikulásvirágból egy keveset olyan súlyos mérgezési tünetek jelentkezhetnek nála, mint hasmenés és erős görcsök. A mikulásvirág leveleinek érintése is kellemetlen bőrirritációt okozhat a háziállatoknál. Fájdalmas gyomor-bélrendszeri panaszokat válthatnak ki a karácsonyi hangulatot idéző, kis tálkákban párologtatott illóolajok is. Ha valamelyik kíváncsi kutyus kortyol egyet belőle, hasmenés, hányás, nyálkahártya irritáció vagy akár mérgezés is lehet a következménye.
Ha szeretnénk ápolni az e fajta karácsony hagyományokat, akkor ezeket a dekor elemeket úgy helyezzük el a lakásba, hogy a kutya semmiképpen ne férjen hozzá. Szerencsés módon kutyatulajdonosok számára is léteznek alternatív megoldások, amivel karácsonyi hangulatot varázsolhatnak otthonukban, anélkül, hogy négylábú barátaikat veszélyeztetnék: lehúzható karácsonyi ablakdíszek vagy az igazira megszólalásig hasonlító műnövények, amiket még öntözni sem kell

Sokan úgy gondolják, hogy a karácsony kutyával egy kihívás. Ha a kutya be van tanítva és alkalmazzuk a fentebb említett praktikákat,akkor élvezhetjük a Karácsonyt négylábú barátjával közösen.