SZÁLLÍTÁS KARÁCSONYKOR December 16-ig leadott rendeléseket még az ünnepek előtt kiszállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Kutyabetegségek és azok jelei

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.01.22 15:41
Kutyabetegségek és azok jelei

Aki kutyatartásra adja a fejét, annak számolnia kell a különféle ismert és kevésbé ismert kutyabetegségekkel is. Mivel a kis kedvenc nem tudja a tüneteit felsorolni, nem könnyű észrevenni, ha valami gond van. Épp ezért érdemes rendszeresen állatorvoshoz vinni az állatot és képben lenni az ismertebb kutyabetegségekkel, tüneteikkel és a megelőzésükkel.

Genetikai kutyabetegségek

A genetikai kutyabetegségek, más szóval az örökletes fajtadiszpozíciós betegségek főként a fajtakutyák jellemzői, a keverék kutyusoknál jóval ritkábbak. Egyes fajokra más-más betegségek lehetnek a jellemzőek.

Ilyen a tacskók és egyéb kisebb testű kutyafajták térdkalácsficama, patella luxatio vagy a gerincsérv, porckorongsérv, ami tacskóbénulás néven ismert.

Ide sorolható a nagyobb testű kutyák diszpláziája, azaz ízületfejlődési rendellenessége. Előbbinél fontos a táplálkozás, a súlykontroll, hogy ne hízzon el a kis kedvenc és a sok mozgás. Utóbbit kikerülhetjük, ha megbízható tenyésztőtől vásárolunk ebet, odafigyelünk a táplálkozására, ne hízzon el, illetve fontos a fizikai aktivitása is. Ezekkel elkerülhető vagy legalább javítható az állapot.

Ide tartozik még a brachycephalia, a rövid kutyaorr miatt jelentkező probléma is. Ez miatt a fogak torlódása, különböző fogászati problémák, szembetegségek, nehézlégzés és további tünetek jelentkezhetnek a nyomott orrú kutyafajtáknál. Korrigáló műtéttel, különböző szűrésekkel megelőzhetjük a bajt, illetve itt is figyelni kell rá, hogy a kutya ne hízzon el, ami tovább ronthatná az állapotát.

 

Nem genetikai kutyabetegségek

Allergia is jellemző az ebekre és bőrbajok, atkák, bőrgomba szintén. A legtöbb megelőzhető jó minőségű, értékes összetevőket tartalmazó eledellel, hipoallergén diétával, ami erősíti az immunrendszerük és gyógysamponos fürdetéssel.

Parazitákkal szintén jó okkal számolhatunk. Ritkább a bélférgesség, szív és bőrférgesség. Meglehetősen gyakoribb viszont a bolha, kullancs és az általuk terjesztett betegségek, a babesiosis vagy a lyme-kór. Megelőzéssel tehetünk a legtöbbet ellene, kullancs és bolhariasztó szerek, nyakörv vásárlásával.

Fülgondok is gyakran jelentkezhetnek. A toklász, hallójárat gyulladás, közép és belsőfül-gyulladás sorolható ide. Gyakran ellenőrizzük az eb füleit, főként, ha rázza a fejét, oldaltartásban tartja, vakarja.

Városi kutyáknál jelentkezik a bűzmirigy-gyulladás is, a nem megfelelő ürítés miatt.

A kutyáknál is ugyan úgy, mint az embernél, előfordulhat cukorbetegség, vesegondok, pajzsmirigy alulműködés, epilepszia, prosztatagyulladás, méhgyulladás, légúti problémák, rák.

A helytelen, nem megfelelő táplálkozás okozta bélcsavarodásról, bélgyulladásról, bélelzáródásról nem is beszélve.

A kutya rossz táplálása a fogakban is kárt tehet. Lehet az állatnak fogköve, ínygyulladása, ínysorvadása, fogvesztés is a nem megfelelő étrendtől.

Oltással megelőzhető kutyabetegségek

Vannak azok a betegségek, melyek oltással megelőzhetők, mint a parvovirus, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, veszettség, herpeszvírusos fertőzés, kennelköhögés.

Ami a legtöbbször előforduló betegség

Elérkeztünk a legjellemzőbb kutyabetegséghez, a mérgezéshez. Fontos tudni, milyen méreganyaghoz juthatott a kisállat, mert annak megfelelő kezelést kell alkalmazni. Mikor gyanakodjunk mérgezésre? Ha hányást, hasmenést tapasztalunk, a kutya levertségét, nem eszik, iszik, habzik a szája, mozgásinkoordináció jelentkezik, vizelet hiánya, izomremegés…

A legtöbb kutyabetegség egy felelős állattartó számára megelőzhető kellő odafigyeléssel, oltással, a kutya életkorának, betegségének megfelelő táplálással, átmozgatással, kellemes lakhellyel és rendszeres állatorvosi vizsgálattal.