Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

A segítőkutyák és amit tudni kell róluk

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.02.15 15:41
A segítőkutyák és amit tudni kell róluk

Segítőkutya és a hám

 

Segítségre szoruló ember és segítőkutyája között különleges kapcsolat van. Nem csak támogatják, segítik egymást, hanem együtt élnek, jóban, rosszban, kvázi családot alkotnak. Épp ezért a segítőkutya megérdemli a maximális törődést. Ez nem merülhet ki a rendszeres állatorvosi felügyeletben és a megfelelő etetésben. Még számos módon biztosítani kell a kényelmét, a jólétét, az egészségét, a mentális hogylétét a kutyusnak.

Miben segít a segítőkutya?

 

Hallássérülteknek, mozgássérülteknek, rohamjelzésben (cukorbeteg, epilepszia), vakvezető kutyaként, látássérülteknek és terápiás kutyák, személyi segítők is lehetnek.

 

Mire kell figyelni a segítőkutyáknál

 

A segítőkutyáknak speciális ételre, italra, vitaminra, törődésre, védelemre, kiképzésre van szükségük. Nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a házi ebek. Dolgoznak a nap nagy részében. Vannak olyan eszközök, melyekkel megkönnyíthetjük a segítségre szoruló és a kutya életét is. Az egyik ilyen speciális eszköz a kutyahám.

 

Segítőkutyának miért van szüksége hámra?

 

A segítő kutyák a lehető legtöbb időt a kutyahámban töltik, naponta akár 10-14 órát is. Így annak a tartóssága, kényelmessége az egyik legfontosabb dolog. Fontos, hogy abban komfortosan érezze magát, ne vágja sehol sem, ne szorítsa, dörzsölje ki a bőrét, szőrét, mégis erősen tartson. Mivel nem olcsó egy jó hám, tartóssága, strapabírása, könnyű tisztíthatósága elengedhetetlen. Az időjárásnak ellenállónak kell lennie, bírnia kell az esőt, a hót, a sarat, a tűző napot is. Könnyű legyen tisztítani, gyorsan száradjon, vízlepergető legyen. A másik fontos dolog a könnyű feltehetősége. Ha túl sok pánt, heveder van a kutyahámot, bonyolult felhelyezni, akkor önállóan nehezen boldogulhat egy látássérült vagy mozgássértül a felhelyezésével. Ha fényvisszaverő, van hozzá oldaltáska, felirat, jelzés, akkor még praktikusabb a kutyahám. Továbbá fontos kitétel, hogy állítható legyen a kutya méretére, ha egy kicsit hízott vagy fogyott a kutyus, akkor is pontosan illeszkedjen hozzá, ne tudjon kibújni belőle, ne legyen túl laza vagy túl szoros.

 

 

Miben segít a kutyahám?

 

A kutyahám azért fontos, hogy a kutyát a munkavégzés során egyenletesen érje a terhelés, ne a nyakát, torkát szorítsa a póráz és ne tudjon kibújni belőle semmiképpen sem, mint mondjuk egy sima nyakörvből. A gazdi dolgát is megkönnyíti a megfelelő hám, a könnyű ráadhatósággal és azzal, hogy a kutyust így egyszerűbb vezetni, irányítani, fogni, mint egy pórázzal.
A kutyahám választásnál fontos, hogy jó minőségű legyen, leellenőrzött helyről legyen vásárolva. Igazodjon a szabványoknak és szabályzásoknak.
A vállalkozásom a vakvezető és segítő kutyák életének jobbá tételét célozta meg és gazdájuk életének megkönnyítését. Ez tulajdonképpen a weboldal küldetése is. Ezért nálam is megtalálható ez a fajta speciális segítőkutya hám, az IDC® Vakvezető kutyahám.

Kérhető rá felirat is, illetve kétféle színben rendelhető. Egyedi gyártás alapján készül, háromféle méretben, hogy több kutyafajnál, más testalkattal rendelkező kutyánál is igénybe vehető legyen. Viszont ez azt jelenti, hogy nem azonnal vásárolható meg, nem kerül rögtön kiszállításra, hanem rendelés után várni kell 4-6 hetet az elkészültéig, a megérkezésig. Két színben lehet megrendelni. Magyarországon a piros-fekete színű kutyahám az elfogadott segítőkutyák esetén.
A segítőkutya hám megkönnyíti a kutya és gazdája életét is! Vegyél megbízható, tartós, minőségi hámot és kutyád is meghálálja!