Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

A kutyaápolás fontossága, avagy karantén idején hogyan ápoljuk megfelelően kedvenceinket otthon

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.03.11 15:41
A kutyaápolás fontossága, avagy karantén idején hogyan ápoljuk megfelelően kedvenceinket otthon

Nem csak a szépség miatt fontos a kutyák ápoltsága, hanem az egészségük megőrzése végett is. Az ápolatlan kutya sok egészségügyi veszélynek van kitéve, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kutyaápolás fontosságát.

Az otthoni kutyaápolás két fő feladatból tevődik össze, mégpedig a bőr- és szőrápolásból, ezeken belül pedig a fésülés és a fürdetés kap nagy hangsúlyt. Kutyáink bundájának megfelelő tisztántartásával megelőzhetjük a bőrbetegségek kialakulását és a külső élősködők megjelenését.

Az összenőtt szőrzet nem csak esztétikai problémát okoz, de a bakteriális, ekcémás és gombás megbetegedések előidézője is lehet. Az előbbi okok miatt kell rendszeresen kutyánk szőrét és testrészeit ápolnunk. A rendszeres átfésülés által az elhalt szőrök eltávolíthatók és megelőzhető a szőrzet csomósodása.

 

A kutyaápolás módja és eszközei fajtánként eltérőek lehetnek. A Furminator szőrzetápolói közül könnyen ki tudjuk választani a kutyusunk számára a legmegfelelőbbet.

A csomók és szőrhullatás csökkentése miatt kifejezetten ajánlott a rendszeres fésülés és kefélés. A fürdetés előtt javasolt az átfésülés, mert a csomós szőrzet víz hatására még csomósabb lehet és akkor előfordulhat, hogy már csak ollóval lehet a csomókat eltávolítani.

 

Fürdetés előtt mindig győződjünk meg a víz megfelelő hőmérsékletéről is. Fontos kihangsúlyozni, hogy kutyák számára kifejlesztett sampont használjunk, ügyelve arra, hogy a kutya szőrének jellemzői szerint válaszunk. A re.pet.a samponjai teljes mértékig a kutyák igénye szerint lettek összeállítva, válasszuk ki kedvencünk bőrtípusához a legmegfelelőbbet és már jöhet is a fürdetés.

Nem szabad túlzásba vinni a fürdetést, mert a kutyák bőre nagyon érzékeny, ezért a havi egy alkalom javasolt. Fürdetés közben ügyeljünk arra, hogy a kedvencünk fülébe és szemébe se menjen sampon vagy víz, a végén pedig jó alaposan öblítsük le a bundáját.

A szárítkozás is fontos folyamat, hiszen, ha ez kimarad, akkor kedvenced hamar ázott kutya szaggal árasztja el az egész lakást. Fordítsunk kellő figyelmet a hajlatok szárazra törlésére, mert gyulladáshoz vezethet a nem megfelelő kezelés.

 

 

Abban az esetben, ha „ráncos” bőrű kutyánk van, figyeljünk a fürdés közben és a szárítkozás közben is arra, hogy a ráncok megfelelő módon legyenek tisztítva és szárazra törölve. Heti rendszerességgel töröljük át a redőket egy nedves anyaggal a gyulladások megelőzése végett.

 

A kedvencünk fülét egy nedves anyaggal tisztítsuk meg legalább havonta egyszer, ügyelve arra, hogy ne nyúljunk túl mélyre a fülbe, különben sérülést okozhatunk, ami később súlyosbodhat.

 

Ahogy az embernél, úgy a kutyáknál is normális a szemek könnyezése, váladékozása. Egy kiadós alvás után megjelenő csipa a szemben még nem jelenti azt, hogy baj lenne, hiszen a szem a könnyezés segítségével szabadul meg a belekerült idegen testektől, például a portól és a baktériumoktól. Ilyen esetekben elegendő egy papírzsebkendővel eltávolítanod a kutyád szeméről a csipát.

 

Ne feledjük a fogakat sem, mert azokat is fontos tisztán tartani, ebben segítségünkre lehetnek YuCARE fogtisztító kendői is. A négylábúak körében egyik leggyakrabban előforduló betegség a fogkőképződés, ami számos más velejáró megbetegedést okozhat. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy legalább heti rendszerességgel ápoljuk a fogakat és közben figyeljünk a megfelelő étkezésre is.

Ne feledjük, ahogy mi emberek tisztán tartjuk magunkat, úgy kutyáinkat is tisztán kell tartani, ezzel megkímélve őket a különböző betegségektől.
Mi felelünk értük és az egészségükért!