Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Kullancsok kedvenceinkben és megelőzésük

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.04.17 15:41
Kullancsok kedvenceinkben és megelőzésük

Amikor beköszönt a tavasz és megjön a jó idő szívesen teszünk kedvencünkkel akár hosszabb sétákat is a jó levegőn. Minden séta alkalmával legyünk elővigyázatosak és ne feledkezzünk meg a kullancs veszélyről. A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően nézzük át tüzetesen kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Fülek

A kullancsok a jól megszokott, bevált útvonalakat azonosítva választják ki azt a helyet, ahol a fűszálak hegyén vagy a cserjéken időzve türelmesen várnak a gazdaállatra. Kíváncsi természetük miatt kutyáink mindenbe beledugják az orrukat és a pofájukat, ez nagy előny a kullancsok számára, mert így könnyen átmászhatnak a kutya fejére. A fül vérerekkel gazdagon behálózott terület, különösen a belső felülete a vérszívók egyik kedvelt helye. A hosszú szőrű, lógófülű kutyák gyakran esnek áldozatuk csípésüknek, mert a kullancsok a füleken és a fülkagylóban is képesek észrevétlenül elrejtőzni.

A nyakörv alatt

A kullancsok megbújhatnak a nyakörv, kendő, hám és a kutyaruha körül/alatt is. E felszerelések szövettel borított részeibe belekapaszkodva csak pár lépés választja el őket a kutya bőrétől. Ha kutyánkról ritkán vesszük le a nyakörvet, átvizsgálásakor távolítsuk el róla ezt is a többi felszereléssel együtt, fésüljük át ezeken a helyeken a szőrt. Az aprócska vérszívók megtaláláshoz használjunk sűrű bolhafésűt. Nézzük át a nyakörvet és a hámot is, hátha éppen azon „sétál” körbe-körbe, arra várakozva, hogy visszakerüljön leendő áldozatára.

 

 

Idősebb korban gyakoriak a szemhéjon formálódó kisebb göbök, szemölcsök. A szemhéjra tapadt apró kullancs könnyen összetéveszthető ezekkel az elváltozásokkal. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy vérszívóval van-e dolgunk, mutassuk meg állatorvosunknak. A szem környékén időző kullancsok eltávolításához némi ügyesség szükségeltetik, ám ha kutyánknak nehezére esik nyugodtan maradni, inkább kérjünk szakértő segítséget, nehogy megsértsük a szemét miközben szeretnénk a kullancstól megszabadítani kutyánkat.

Száj

Sok kutya szeret legelészni, egy-egy fűszálról pedig könnyen bejuthat a szájába a kullancs. elegendő a pofa megnyalása is, a kutya nyelvére tapadt élősködő már be is került a szájába, ahol pillanatok alatt befúródhat a fogínybe vagy a kutya szájpadlásába. Célszerű körülnézni ezen a területen is! Rendszeres ellenőrzés mellett a gyanús elváltozásokat is észrevehetjük, melyek orvosi kezelésre szorulhatnak!

Mancsok, talppárnák

A talppárnák közötti részeken is képesek megbújni, ezért érdemes átvizsgálni a mancsokat is a séta után. Hosszabb szőrű kutyák esetében akár le is nyírhatjuk a mancson túlnövő „mamuszt”, hogy kevésbé tudjanak ráakaszkodni a kullancsok. Innen ugyanis kis erőfeszítéssel mászhatnak tovább a kutya egyéb testtájaira, ahol nehezebben vesszük észre őket. Ha kedvenced intenzíven nyalogatja, rágcsálja a mancsát, talppárnái közét, kullancscsípés vagy toklász is okozhatja a kellemetlenséget. A mancsba fúródott toklász a bőrfelszín alatt tovább vándorolhat, sőt a mancson is átfúródhat, borzasztó fájdalmat és súlyos gyulladást okozva!

Fenék

A kullancsok előszeretettel bújnak meg a szőrrel sűrűn fedett, sötét, nedves felületeken, ahol a kutya kevésbé vagy egyáltalán nem tudja elérni. Célszerű átvizsgálni a nemi szervek és a végbélnyílás környékét is egy kiadós séta után, még ha nem is fűlik annyira hozzá a fogunk. A farok alatti részt, kanok esetében a heréket is nézzük át. A combhajlat belső részén könnyebben összecsomósodik a szőr, ezt se hagyjuk ki! Legyünk alaposak és körültekintőek.

Hogyan védjük meg kedvenceinket a kullancstól

Erre több megoldás is lehetséges. Talán az egyik legelterjedtebb a bolha és kullancs elleni nyakörv.
Miért érdemes ezt használni?

Több hónapon keresztül hatásos.
Vízálló kivitelben is kapható
A kullancsnak nem kell megcsípnie a kutyáját ahhoz, hogy a szer végezzen vele.
Bolhák ellen is megoldást nyújt.