Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Pár hasznos tanács nyárra gazdiknak

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.06.17 15:41
Pár hasznos tanács nyárra gazdiknak

A nyár fantasztikus lehetőségeket tartogat a kutyatulajdonosoknak. Számtalan olyan programot, amit kutyusunkkal együtt lehet csinálni a szabadban. Mint minden időszakban most is fontos, hogy figyeljünk oda a kutya egészségére és azokra a veszélyekre, amit a nyár hordoz magában.

A kötelező védőoltásokra, és az ismétlő oltásokra is mindig figyeljünk! Az olyan mindig jelenlévő veszélyek, mint a veszettség, a szopornyica és a parvovírusos bélgyulladás megelőzésére meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket.

A Kullancs Erre most nem szeretnék kitérni mert egy korábbi blog bejegyzésemben részletesen írtam a témáról. Ez a blog bejegyzés itt olvasható.

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyádat közvetlenül a napon vagy zárt járműben. A kutya test-hőmérséklete vészesen magasra emelkedhet, mivel nem tud olyan mértékben párologtatni, mint amilyen gyorsan felmelegszik, ezért hőgutát kaphat. Nagyon fontos, a hőgutát elszenvedett kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni, mert a kutya gyorsan agykárosodást szenvedhet, amiből már nem tudják visszahozni. A hőguta jelei az erős lihegés, a nyáladzás, az idegesség, a szapora pulzus, a reszketés és a magas testhőmérséklet. Ha bármikor a hőguta e tüneteit észleljük a kutyán, azonnal hideg vízbe kell őt meríteni és azonnal további állatorvosi segítséget kérni, mert minél később kerül a kutya állatorvos kezei közé, annál kisebb lesz az esélye a túlélésre. A hőguta leggyakrabban akkor fordul elő, ha a kutyát zárt autóban hagyjuk, vagy amikor tartósan süti őt a nap. Megelőzésként a kutyának mindig biztosítsunk árnyékos és hűvös helyet, ahol tud pihenni és zárt autóban soha ne hagyjuk, mert nyáron lehúzott ablak mellett is mindössze pár perc leforgása alatt elviselhetetlenségig emelkedik a hőmérséklet az autóban és bekövetkezik a hőguta.

 

 

Fokozottan ügyeljünk a kutyánk mancsaira! Az utca, a járda, a homok és az egyéb felületek égethetik a kutyánk talppárnáit! A nyári forróságban az aszfalt gyorsan felmelegedhet, és ha a kutyánk hosszabban sétál a forró aszfalton, mancsai megéghetnek. Nyomjuk a kezünket a meleg felületre 30 másodpercig, hogy tesztelt azokat, mielőtt rálép a kutya. Ha megégette a kezünket, a kutya talppárnáit is meg fogja égetni. Ezért is ajánlatos nyáron a napi sétát korán reggelre vagy késő estére időzíteni.

Figyeljünk a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodjunk arról, hogy kutyánk korlátlanul hozzá tudjon férni friss hideg ivóvízhez folyamatosan a nyár folyamán odabent és kint, a szabadban is. A dehidratációt elősegíti az is, ha a napi etetés alkalmával a kutyatápot felöntjük némi hideg vízzel.

Sekély vízben hívjuk be a kutyádat a vízbe. Próbáljuk meg rávezetni őt arra, hogy az úszás egy nagyszerű élvezet és játék is egyben. Folyamatosan tartsuk szemmel és maradjunk mindig hozzá közel.