Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Hogyan ápoljuk kutyusunk fogait

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.09.30 15:41
Hogyan ápoljuk kutyusunk fogait

A fogászati problémák megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend biztosítása négylábú barátunk számára. Figyeljünk oda az eleség cukortartalmára, ugyanis a cukor tönkreteheti a kutya fogait, elhízáshoz és egyéb betegségekhez (pl. diabétesz) vezethet. A csokoládé pedig egyenesen méreg a kutya számára – helyette inkább adjunk neki kifejezetten kutyák számára kifejlesztett jutalomfalatokat. A Happy Dog és Jack jutalomfalatok között megtaláljuk azt, ami kutyusunknak a legmegfelelőbb.

Fogápolás

Sokszor halljuk, hogy a megfelelő táplálás kulcsfontosságú a kutyusok egészsége kapcsán. Az egészséges kutyusokhoz hozzátartozik az egészséges fogazat is. Létfontosságú a rágás, és a megfelelő száraz eledel fogyasztása minden nap, mivel ez megelőzheti a fogkő kialakulását.
A fogkőnek nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi kockázata is van, ráadásul a kutya fogápolás témakörének egyik leggyakrabban emlegetett eleme, hiszen számos kutyus küzd vele. Egyrészt károsítja a fogakat, és a szájüreget, másrészt komoly szövődményekkel is járhat ez az elváltozás. A fogkő mindamellett, hogy kellemetlen szaggal jár, fogínygyulladást, fogínysorvadást, de súlyosabb esetekben a fogak elvesztését is okozhatja. Ezért előzzük meg kisállatunk fogproblémáit.

Hogyan vegyük észre a fogkövet?

Ha megvizsgáljuk kisállatunk fogazatát, és jól látható a fogak felületén a barna, érdes elszíneződés, ezt tulajdonképpen már fogkőnek nevezhetjük. Egy kemény ásványi anyagokkal teli lerakódás. Vannak olyan vélemények, melyek azt javasolják, hogy a kialakult fogkövet fogmosással, bár eltüntetni nem lehet, viszont kordában tartani igen.

Hogyan alakul ki a fogkő?

A napi táplálkozás során a táplálék, a nyál, és minden más, ami ilyenkor a kutyus nyálában van, baktériumok, és egyéb kórokozók összessége képezi a fogakon a lepedéket. Ez egy átlátszó bevonat, mely mindannyiunk szájában megtalálható, viszont az eltávolítása kulcsfontosságú a fogkő kialakulásában, mivel, ha azt megfelelő táplálással, vagy rágással a kisállatunk nem távolítja el, adott esetben a kutyus fogának mosásával, akkor nagy eséllyel alakul ki fogkő. És ez az átalakult lepedék, ez a kemény fogkő már nem eltávolítható házilag.

 

 

A kutya fogápolása, ha már kialakult a fogkő

A kialakult fogkő eltávolítását házilag nem igazán tudjuk megoldani. Fenntartani egy bizonyos állapotot talán igen, de a megfelelő szájhigiénia okán, ilyenkor állatorvoshoz szükséges fordulnunk. Ne húzzuk, mert a fogkő kialakulása után a kutyusok ínygyulladása súlyosabbá válhat, beterjed a mélyebb rétegekbe, eléri az úgynevezett fogmedert, és ez a gyulladás bundás barátunk fogának elvesztéséhez is vezethet.

Ezt a problémát, és kialakulását pedig érdemes megakadályozni. Érdemes a probléma legelején foglalkozni vele, amikor még meg tudjuk akadályozni, mivel a meglévő fogkövet állatorvos tudja csak eltüntetni. Hogyan tudjuk megakadályozni ezt a problémát? Állatorvosok azt javasolják, hogy folyamatosan rágjanak kisállataink, és a gazdi folyamatosan ápolja a kisállata fogait. Minél többet rág a kutyus, annál kisebb az esélye a fogkő kialakulásának. Ezért fontos a kutya fogápolása.

Hogyan mossunk fogat a kutyának

Azáltal, hogy már fiatal kortól megismertetjük kutyánkat vagy cicánkat a fogápolással, nem csak a kapcsolatunkat és a bizalmat erősíthetjük, de tisztában leszünk azzal is, hogy mi számít normálisnak és mi rendellenesnek azon a területen. Később ez a tevékenység megszokottá válik az állat életében, és egyszerűvé válik a fogmosás (a kutyák általában kedvelik a nekik készült fogkrém ízét, így azt jó eséllyel jutalomfalatnak gondolják). Amennyiben kedvencedet csak egy későbbi életszakaszában szoktatnád hozzá a fogmosáshoz, az sem baj – a lényeg a türelem.

Fogmosás lépésről lépésre
1. Első lépésként finoman told fel kutyád vagy macskád száját, hogy láthatóvá váljanak a fogai. Ne fukarkodj közben a dicséretekkel!
2. Amikor az állat már hozzászokott, hogy kívülről fogdosod a száját, futtasd végig az ujjadat a fogain is.
3. Ha ez a lépés is már zökkenőmentesen megy, hasonlóan mutasd be neki a fogkefét és a fogkrémet is. Nyomj egy kevés fogkrémet az ujjadra, és hagyd, hogy kedvenced lenyalogassa azt. (A Beaphar Fogkrém máj ízesítésű, ezért ízletes a kutyák és macskák számára.)
4. Miután a fogkrémmel is szorosabb barátságba került, hagyd neki, hogy a fogkeféről is lenyalogassa azt.
5. Amikor a kutyának már ezzel sincs gondja, összekötheted az eddig tanultakat. Finom mozdulatokkal, apránként kezdd el megtisztítani az állat összes fogát.

Milyen gyakran tisztítsam kedvencem fogait?
A legoptimálisabb a napi egyszeri fogmosás. Azonban mivel a semminél bármi jobb, már heti 2-3-szori tisztítással is jelentős javulást lehet elérni.