Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Séta a hideg napokon

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.11.02 15:41
Séta a hideg napokon

A rendszeres kutyasétáltatásnak télen is kötelező programnak kell lennie, viszont alapos előkészülést Időnként akár kihívást is jelenthet az, hogy a kint töltött idő kellemesen teljen el. Hogy mennyire kell óvatosnak lennünk, az függ attól is, hogy milyen fajtájú kutyusunk, vagy épp hány éves és milyen az egészségügyi állapota. Fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges veszélyekkel, ezért tegyünk óvintézkedéseket.

10 °C fok felett, száraz időben a legtöbb eb még jól viseli a hideget, 0 °C felé közeledve, valamint alatta, viszont már ők is könnyedén megfázhatnak. Ha a talaj különösen hideg, akkor a kutyák általában kb. 15 percig tudnak sétálni rajta, majd egyre kellemetlenebbé válik a séta. Ennek jeleit is láthatjuk, például furcsán emeli pajtásunk a lábait, remeg, vagy egyszerűen megáll, és nem akar továbbmenni.

Télen tartsuk a karmokat a lehető legrövidebben, hogy csökkentsük a berepedés vagy egyéb sérülés kockázatát. A lábujjak közötti szőr is megfagyhat, ezért azt is ajánlott kezelésbe vennünk, de ha ezek ápolásában nincs benne tapasztalatunk, kérhetünk segítséget kutyakozmetikustól is.

Minden séta után alaposan nézzük át az eb mancsát, és langyos, nedves ronggyal távolítsuk el a hómaradványokat és az egyéb szennyeződéseket. Amennyiben vágást, repedést, égési sérülést észlelünk, ajánlott elvinnünk bundás barátunkat az állatorvoshoz, hogy elkerüljük a seb elfertőződését.

 

 

Az is érdemes tudnunk, hogy az utakra alkalmazott só vagy egyéb jégmentesítő kiszáríthatja a párnácskákat, így azokon repedés keletkezhet. Onnan is tudhatjuk, hogy fájlalja a kutya a mancsait, hogy nyalogatja őket, ezzel viszont az a gond, hogy így bejuttatja a vegyi anyagokat a szervezetébe, ami hányást és gyomorirritációt okozhat a kutyának.

Megelőzésként használhatunk mancsvédő krémet/balzsamot, de ezek nem feltétlen segítenek, ha már sebes a mancs, ezért a kenőcs alkalmazása előtt mindenképp egyeztessünk az orvossal. Érdemes lehet beszereznünk kutyacipőket is. Ez esetben kiemelt szempont a megfelelő méret, mert csak akkor fogja szívesen használni ezt a kutya, ha kényelmesnek érzi. Eleinte csak lakáson belül, rövid időre adjuk fel a lábbeliket, majd fokozatosan emeljünk az időn. Mikor úgy látjuk, hogy kedvencünk teljesen megbarátkozott a cipőivel, bátran kivihetjük benne. Így védve lesznek a mancsok a hidegtől, a nedvességtől és az egyéb mechanikai hatásoktól is.

Ha kutyusunk kis termetű, rövid bundával rendelkezik, idős vagy legyengült az immunrendszere, akkor nagy valószínűséggel pulóverre vagy kabátra is szükség lesz a leghidegebb napokon. Ehhez pontosan le kell mérnünk kedvencünket, de a legjobb, ha magunkkal tudjuk őt vinni vásárolni, és felpróbáljuk rá a kiszemelt darabot. Ha nem vagyunk biztosak a méretben kérjünk segítséget az eladótól. Figyeljünk a kényelemre, sehol ne legyen szoros, de túl bő se. Ne legyenek olyan kiegészítők a kutya felsőn, amelyek rágás következtében leválhatnak és bajt okozhatnak.

A séta során különösen figyeljünk a farokra, a fülekre és az orr környékére is, ugyanis ezek a területek tudnak megfagyni a leghamarabb. Ha pirosabbnak tűnnek, vagy úgy látjuk, hogy bundás barátunk már nem szívesen tartózkodik odakint, azonnal vigyük őt meleg helyre.

Ne hagyjuk kihűlni kedvencünket. A hipotermia jelei: erős remegés, letargia, gyengeség, hideg szőr és bőr, csökkent pulzus, tágabb pupillák, sápadt íny, bizonytalan járás, légzési nehézség, eszméletvesztés. Ha minden igyekezetünk ellenére megtörténik a baj, azonnal vigyük el kutyusunkat állatorvoshoz, és tartsuk a testét melegen az út alatt.

Legyünk mindig körültekintőek és vigyázzunk bundás barátunkra.