Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Gluténérzékenység kutyáknál

Dániel Metz
Dániel Metz
2021.12.30 15:41
Gluténérzékenység kutyáknál

Magyarországon igen széles skálán mozog a kutyák otthoni táplálása. Vannak otthoni maradékkal, mások táppal etetik a kutyust. Vagy kap ezt is azt is. Csakhogy ez a komoly problémákat okozhatunk szeretett ebünknél, mert a rendszertelen, zavaros és minimális figyelmet nélkülöző táplálás komoly rombolást végezhet el a kutyák egészségében.

Alapvetően a kutyatartással jár, hogy a kutyust táppal is etetjük. Sok tápban megtalálható a glutén, mint élelmiszer-összetevő. Megtalálható a búzában, zabban, rozsban és kukoricában is, a szervezetbe kerülve pedig allergiás reakciót válthat ki nemcsak embereknél, hanem kutyáknál is. Ha elhagynánk a tápokat és úgy döntünk, hogy, otthoni kosztra állunk át a kutyák esetében, igencsak figyelmesnek kell lennünk, mert a rizsen kívül nehéz olyan alapanyagot találnunk a konyhában, ami nem tartalmaz glutént.

Egyes kutatások szerint inkább fejlődési rendellenesség az, ha a kutya gluténérzékennyé válik, de a vemhesség alatti időszak is táptalajt adhat az allergia lappangásának, hogy aztán később előtörjön.

 

 

A gluténérzékenységnek több könnyen észrevehető jele is van

többször végzik a dolgukat, a székletük folyós állagú és bűzös,
puffadnak, sokat szellentenek napközben,
levertnek tűnnek, nincs kedvük játszani, sétálni,
kiütés lesz a bőrükön, viszketnek,
súlycsökkenést tapasztalunk rajtuk.

Mit tegyünk ha a kutya gluténérzékeny

Sajnos egyre több a gluténérzékeny kutya. Az érzékenységnek több fokozata lehet az általános megoldás a zéró tolerancia, amikor a étrendből kiveszünk minden olyat, ami glutént tartalmaz.

Mikor mondhatjuk egy termékre, hogy teljesen gluténmentes

Akkor beszélhetünk teljesen gluténmentes termékről, ha egy kilogramm élelmiszerben kevesebb mint húsz milligramm glutén található.


Milyen tápot adjunk a kutyának

Szerencsére ma már minden nagyobb gyártó gyárt gluténmentes eledeleket, mint például a Happy Dog Supreme Young –Junior Original, ami 7 hónapos kortól 18 hónapos korig adható a kutyusnak.