Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Minden amit érdemes tudni a kutya fülgyulladásról

Dániel Metz
Dániel Metz
2022.05.11 15:41
Minden amit érdemes tudni a kutya fülgyulladásról

A fülgyulladás kutyáknál az egyik leggyakoribb betegség. Ez a blog bejegyzés összefoglalja a betegség okait, tüneteit és kezelési módját.

A kutya füle három részre tagolódik:
belsőfül
középfül
külsőfül
Az esetek többségében a külsőfület borító bőr gyullad be, ezt külső hallójárat gyulladásnak hívjuk.

A betegség kiváltó okai

A fülgyulladást sokféle különböző tényező válthatja ki. Gyakran a fürdetés vagy fürdés, úszás közben az állat fülébe kerülő víz az oka a gyulladásnak. A kutya hallójárata nehezen szellőzik, szárad meg, ugyanis meglehetősen szűk. A hosszú, lelógó fülű fajtáknál (pl. spániel), illetve a vizet kedvelő fajtáknál (pl. labrador) ez a probléma fokozottan jelentkezhet., mert a nedves közeg ugyanis a kórokozók táptalaja. Ezért fürdés, fürdetés után NAGYON figyeljünk rá, hogy megtöröljük a kutya fülét.
A kutya fülgyulladása allergia következtében is kialakulhat. De úgynevezett atópiás fülgyulladás is jelentkezhet a kutyáknál. Ilyenkor a betegség kiváltó oka nem megállapítható. Általában valamiféle immunzavar, illetve több tényező együttes hatása okozza a kutya fülgyulladását.

A kutya fülgyulladás lehetséges okai lehetnek még:

• fajtajellegből adódó hajlam (pl. spániel, labrador, németjuhász esetében)
• idegen test, például toklász a kutya fülében,
• élősködők, például fülatka,
• túlzott fülzsír termelődés, illetve fülzsírdugó,
• szőrdugó,
• bakteriális vagy gombás fertőzés,
• fizikai behatások, például baleset okozta sérülés.

A kutya fülgyulladás tünetei

Az egyik leggyakoribb első jel, ami fülgyulladásra utalhat, hogy a kutya rázza fejét, gyakran és intenzíven dörzsöli, vakarja a fülét, illetve a füle tövét. Ha a kutya fülét megvizsgáljuk és a hallójáratot fedő terület kipirosodott és meg van duzzadva, akkor alapos a gyanú, hogy fülgyulladással állunk szemben.

További tünetek lehetnek még:

• az állat érzékenyen reagál, ha megérintjük fülét,
• gyakran tartja furcsa, ferde szögben a fejét,
• kellemetlen szagú, barna váladék a kutya fülében,
• bizonytalan a koordinációja, főleg a egyenes vonalú mozgás okoz neki nehézséget,
• romló hallás vagy akár siketség.
Súlyos esetben a gyulladás a központi idegrendszert is érinti, az állat számára fájdalmas lehet a nyelés vagy a száj kinyitása. További kísérőtünet lehet a hányinger, hányás és az egyenlőtlen méretű pupillák.

Házilag hogyan kezeljük a kutya fülgyulladást

Az egyik legnépszerűbb megoldás a kutya fülgyulladás kövirózsa fülcseppel való kezelése. Az interneten több gyógymódot olvashatunk a gyulladás kezelésére (pl. a kutya fülgyulladás kamilla, csukamájolaj, meleg borogatás, sőt, áztatott fokhagymás oldat segítségével történő kezeléséről).
Mivel a fülgyulladást a kutyáknál több tényező okozhatja, a terápiát ennek megfelelően kell kiválasztani. Diagnózis hiányában azonban sötétben tapogatózunk, és fenn áll a veszélye, hogy az otthon alkalmazott gyógymódokkal csak tovább rontunk a helyzeten, mint javítunk. Ezért a fülgyulladásra utaló tünetek esetén mielőbb keressünk fel egy állatorvosi rendelőt.

Forrás: https://petchef.hu/gazdiknak/a-kutya-fulgyulladas-okai-tunetei-es-kezelese/