Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20-391-3408    munkanapokon: 9-17

Blog

Az ételintolerancia, és ételérzékenység fogalmával manapság egyre gyakrabban találkozhatunk. Sokféle tünetben nyilvánulhat meg. Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap a diagnózis felismerése, kezelése.

Ebben a blog bejegyzésnem összeszedtünk pár hasznos tippet a kutyák biztonságos szállításával kapcsolatban.

Egy felmérés szerint a kutyák 57% a utazik autóval, de nagyon kevés kutya utazik biztonságosan az autóban

A fülgyulladás kutyáknál az egyik leggyakoribb betegség. Ez a blog bejegyzés összefoglalja a betegség okait, tüneteit és kezelési módját.

A kutya füle három részre tagolódik:
belsőfül
középfül
külsőfül
Az esetek többségében a külsőfület borító bőr gyullad be, ezt külső hallójárat gyulladásnak hívjuk.

Ahogy lassan jön a tavasz minden kiszeretne kimozdulni a lakásból és kirándulni egyet az ébredő természetben.

Készüljünk fel

Ha épp első kirándulásunkat tervezzük egy kölyökkutyával vagy a nemrég örökbefogadott négylábú családtaggal, győződjünk meg róla, hogy potenciális túrapartnerünk megfelelően szocializált. Ez annyit tesz, hogy jól viszonyul új kutyákhoz, emberekhez és nem ijed meg új helyszínektől. A magyar dzsungelek nem annyira vadak és járatlanok, tehát jó eséllyel fogtok belebotlani más túrázókba az ösvényeken. Érdemes a túra előtt hosszabb városi sétákat tenni és figyelni hogy bírja és ennek megfelelően tervezni a túrát.

Magyarországon igen széles skálán mozog a kutyák otthoni táplálása. Vannak otthoni maradékkal, mások táppal etetik a kutyust. Vagy kap ezt is azt is. Csakhogy ez a komoly problémákat okozhatunk szeretett ebünknél, mert a rendszertelen, zavaros és minimális figyelmet nélkülöző táplálás komoly rombolást végezhet el a kutyák egészségében.

A rendszeres kutyasétáltatásnak télen is kötelező programnak kell lennie, viszont alapos előkészülést Időnként akár kihívást is jelenthet az, hogy a kint töltött idő kellemesen teljen el. Hogy mennyire kell óvatosnak lennünk, az függ attól is, hogy milyen fajtájú kutyusunk, vagy épp hány éves és milyen az egészségügyi állapota. Fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges veszélyekkel, ezért tegyünk óvintézkedéseket.

A fogászati problémák megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend biztosítása négylábú barátunk számára. Figyeljünk oda az eleség cukortartalmára, ugyanis a cukor tönkreteheti a kutya fogait, elhízáshoz és egyéb betegségekhez (pl. diabétesz) vezethet. A csokoládé pedig egyenesen méreg a kutya számára – helyette inkább adjunk neki kifejezetten kutyák számára kifejlesztett jutalomfalatokat. A Happy Dog és Jack jutalomfalatok között megtaláljuk azt, ami kutyusunknak a legmegfelelőbb.

A nyár fantasztikus lehetőségeket tartogat a kutyatulajdonosoknak. Számtalan olyan programot, amit kutyusunkkal együtt lehet csinálni a szabadban. Mint minden időszakban most is fontos, hogy figyeljünk oda a kutya egészségére és azokra a veszélyekre, amit a nyár hordoz magában.

A kötelező védőoltásokra, és az ismétlő oltásokra is mindig figyeljünk! Az olyan mindig jelenlévő veszélyek, mint a veszettség, a szopornyica és a parvovírusos bélgyulladás megelőzésére meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket.

A Csivava kutyafajtát talán nem is kell bemutatni, hisz a kis termetű kutyusok közül ők a legnépszerűbbek és minden bizonnyal a legjellegzetesebbek. Főbb ismérveik alapján, mint a nagy szemek, méretéhez képest hatalmas elálló fülek, amelyekkel a legkisebb neszt is messziről meghallja és apró termete az első pillanattól felhívja magára a figyelmet. Ezek a tulajdonságai kiváló jelzőkutyává teszik. Intelligenciájuk, érzelmi érzékenységük is igazán fejlett, így terápiás folyamatokba is szívesen bevonják őket. Az apró méret azonban ne tévesszen meg senkit, ők nem holmi kiegészítő „táskakkutyák”, ennél sokkal több rejlik bennük. Sportos testalkatuk, éber és védelmező jellemük miatt, ha úgy érzékeli a csivava, hogy szeretett gazdája bajban van, akkor igazán harciassá tud válni és a méreténél akár jóval nagyobb állatot is megtámad.

Amikor beköszönt a tavasz és megjön a jó idő szívesen teszünk kedvencünkkel akár hosszabb sétákat is a jó levegőn. Minden séta alkalmával legyünk elővigyázatosak és ne feledkezzünk meg a kullancs veszélyről. A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően nézzük át tüzetesen kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Nem csak a szépség miatt fontos a kutyák ápoltsága, hanem az egészségük megőrzése végett is. Az ápolatlan kutya sok egészségügyi veszélynek van kitéve, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kutyaápolás fontosságát.

Az otthoni kutyaápolás két fő feladatból tevődik össze, mégpedig a bőr- és szőrápolásból, ezeken belül pedig a fésülés és a fürdetés kap nagy hangsúlyt. Kutyáink bundájának megfelelő tisztántartásával megelőzhetjük a bőrbetegségek kialakulását és a külső élősködők megjelenését.

Segítőkutya és a hám

 

Segítségre szoruló ember és segítőkutyája között különleges kapcsolat van. Nem csak támogatják, segítik egymást, hanem együtt élnek, jóban, rosszban, kvázi családot alkotnak. Épp ezért a segítőkutya megérdemli a maximális törődést. Ez nem merülhet ki a rendszeres állatorvosi felügyeletben és a megfelelő etetésben. Még számos módon biztosítani kell a kényelmét, a jólétét, az egészségét, a mentális hogylétét a kutyusnak.

Aki kutyatartásra adja a fejét, annak számolnia kell a különféle ismert és kevésbé ismert kutyabetegségekkel is. Mivel a kis kedvenc nem tudja a tüneteit felsorolni, nem könnyű észrevenni, ha valami gond van. Épp ezért érdemes rendszeresen állatorvoshoz vinni az állatot és képben lenni az ismertebb kutyabetegségekkel, tüneteikkel és a megelőzésükkel.

Ahogy az ünnepek közelednek az ünnepek mindenki igyekszik készülődni és ráhangolódnia karácsonyra. A kutya ilyenkor sok fejtörést okoz. Ebben a blog bejegyzésben pár karácsonyi tippet praktikát szedtem össze, melyek segíthetnek mindazoknak, akiknek kutyájuk van. Igaz hogy az összegyűjtött praktikák mind a karácsonyhoz kapcsolódnak, de sok -féle problémára igyekeznek hasznos tanácsot adni, hogy a karácson mindenki számára kellemes legyen.

Dolgok, amik veszélyesek lehetnek a kutyára karácsonykor

Ebben a blog bejegyzésben pár okot, érvet gyűjtöttem össze avval kapcsolatban, hogy miért érdemes kedvencünket prémium minőségű Happy Dog táp etetni.

Egy felelős állattartónak meg kell tanulnia, értelmezni kell tudnia a tápos zsákon feltüntetett összetevőket. Ma már a hazánkban forgalmazott prémium minőségű kutyatápok előállítása, összetétele, higiéniája sok esetben korszerűbb, mint a humán élelmiszereké. Nem véletlen, hiszen e tudomány előbbre jár. A kutatások azt igazolják, hogy azok a kedvencek, akik életkoruknak, méretüknek, fajtájuknak megfelelő, prémium minőségű tápot kapnak egészségesebbek és hosszabb életűek.

Ebben a blog bejegyzésben avval kapcsolatban próbálok hasznos tippeket adni, hogyan fárasszuk le a kutyát a lakásban rossz idő esetén.

Engedelmes feladatok a lakásban

A téli időszak az egyik legjobb lehetőség arra, hogy új feladatokat tanítsunk kutyánknak, vagy a már ismerteket tovább tökéletesítsük. 

A lábhoz igazodás feladata az egyik legfontosabb eleme az engedelmes munkának és kis helyen is könnyen gyakorolható nem kell hozzá nagy hely. Tökéletesíthetjük úgy, hogy kutyánk mellső lábaival egy kis dobozra lépve igazodik lábunkhoz, ezzel erősítve a hátsó felének munkáját.

Milyen fajta nyakörvet vásároljak? Ez a kérdés sok kutyagazda fejében megfordul épp ezért gondoltam arra, hogy ebben a blog bejegyzésben ezt a kérdést boncolgatnám.

Nem mindegy, hogy a kutyát valóban mi sétáltatjuk, vagy ő sétáltat minket , ugyanis egy jó nyakörvvel utóbbi nem fordulhat elő.

Sok szülő követi el azt a hibát, hogy mielőtt kutyát vinne a családba, nem érdeklődik kellőképpen, hogy mi alapján válasszon. Megfontoltnak kell lennünk ahhoz, hogy eldöntsük milyen korú, nemű, fajtájú kutya való kisgyermekünk mellé.

A kutyák nem csak társaságot és szórakozást biztosítanak a gyermekek számára, megtanítják őket egy másik lényről való gondoskodásra, felelősségvállalásra.

Ez a blog bejegyzés pár hasznost tippet ad a gazdiknak avval kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelniük, ha a kutyust meg kell műteni.

Ebben a blog bejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni, hogy milyen a jó kutyaház. Mire érdemes figyelni, ha kutyaházat vásárolunk.

A megfelelő méret

Ajánlott súly alapján kiválasztani a megfelelő méretet. Fontos, hogy ne válasszunk se túl nagy, se túl kicsi házat, mert kutyánk nem fogja jól érezni magát benne, melynek következménye, hogy nem fogja kihasználni azt! Ha túl nagy házat választanánk, akkor sajnos nem fogja tudni kifűteni azt testének hőjével, így ismételten negatív élményeket szerez, és új helyet keres magának. Fontos még, hogy az ajtó se legyen se túl nagy se túl kicsi, mert vagy nem fog beférni azon vagy ismételten túl sok hőveszteség lesz! Csúnyábban megfogalmazva: kutyánk az utcát fogja fűteni!

Ebben a blog bejegyzésben pár fontos dolgot szedtem össze,amire érdemes odafigyelnünk a nyári nagy melegben.

Ez a home office sorozat második része, ahogy a korábbi részben ígértem. Itt van még pár hasznos tipp ha home office-ban dolgozunk.

A világ egyre inkább digitalizálódik – és egyre több ember dolgozhat otthonról. Ebbe a körbe tartozhatnak alkalmazottak, freelancer-ek és sok önálló vállalkozó. A jelenlegi helyzet miatt pedig még több ember számára szükségessé tették, hogy home office-ban, azaz otthonról dolgozzanak. Ha pedig egy kutyus is tartozik a családhoz, ez valóságos kihívást jelenthet. De jól megtervezve és ötleteink segítségével a home office kutyával még izgalmasabb lesz. A következő tippekkel segítünk, hogy kedvencével fesztelenül tölthessék el a közös munkanapokat. Lássuk tehát, hogyan is érdemes kutyával otthonról dolgozni.

Honnan ismerjük fel, vagy milyen jelei vannak, hogy hőn szeretett kutyusunk jól érzi magát? Honnan tudjuk, hogy tényleg jól bánunk-e kedvencünkkel és szép élete van nálunk, ami teljes körűen boldoggá teszi?” Mi a boldog kutya ismérve? Ezek olyan kérdések, melyeket sok kutyatartó feltesz magának.

Ebben a blog bejegyzésben pár tanácsot gyűjtöttem össze a kutya etetésével kapcsolatban.

Egy nap hányszor és mennyit adjunk a kutyának enni?

Kedvencünket meg kell tanítani arra, hogy a lakásban mit szabad és mit nem. (például nem szabad felugrani az ágyra kanapéra).

Az újonnan érkező kutyának először fizikailag és érzelmileg biztonságos környezetet tanácsos megteremteni, majd apránként lehet növelni azt az időt, amíg egyedül hagyjuk. Fontos továbbá, hogy mielőtt távozunk, sétáljunk vele, hogy kellően mozoghasson, és elvégezhesse a dolgát. A legokosabb, ha ekkor kapja meg napi eledelét is.

A szemek tisztításáról és a szemváladékozásról

Úgy, mint az embernél, a kutyáknál is normális a szemek könnyezése, váladékozása. Egy kiadós alvás után megjelenő csipa a szemben még nem jelenti azt, hogy baj van, hiszen a szem a könnyezés segítségével szabadul meg a belekerült idegen testektől, például a portól és a baktériumoktól. Ilyen esetekben elegendő egy papírzsebkendővel eltávolítanod a kutyád szeméről a csipát.

Gazdiként ugyanannyi figyelmet kell fordítanunk kutyák ápolására, mint helyes táplálására. Kis idő és energia befektetéssel nem csak széppé és ápolttá tehetettjük négylábú barátunk megjelenését, hanem elejét vehetjük a megfelelő higiéniai törődés hiányából fakadó betegségeknek is.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Itt van a Kutyával futni jó dolog sorozat második része. Kutyával futni jó dolog ebben a sorozatban ehhez kapcsolódó tippeket gyűjtöttem össze.

1. Konzultálj az állatorvossal

Ha nem vagy biztos abban, hogy a kutyád alkalmas a közös futásra, kérd ki egy állatorvos véleményét. Az orvos hasznos és személyre szabott tanácsokkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogy mi biztonságos és mi az, amit egyáltalán nem szabad tenned, ha a közös sportoláson törőd a fejed. Ha majdnem teljesen biztos is vagy abban, hogy nincs akadálya a sportnak, a biztonság kedvéért akkor is számolj be róla az állatorvosnak, hiszen akár táplálkozási tanácsadással is elősegítheti a megfelelő fejlődést.

Ez egy sorozat első része. Kutyával futni jó dolog ebben a sorozatban ehhez kapcsolódó tippeket gyűjtöttem össze.

1. Ismerd a kutyádat és vedd figyelembe határait

Nagyon fontos tényező a kutya kora. Ökölszabály, hogy nagyon fiatal és nagyon öreg ebekkel nem futunk, mert az ő fizikai felépítésük erre nem alkalmas. A kölykök fejlődő csontozata és izomzata nem teszi ezt lehetővé, így nagyon fontos megvárni, amíg felnőnek. Legalább 1 éves korig. Felső korhatár nincs meghatározva, de ha a kutya hajlamos a kifáradásra, érdemes állatorvos véleményét kikérni.